Przepis na Creme brulee

Składniki na 10 porcji:
  • 1 l śmietany 36%
  • 13 szt. żółtek jaj
  • 1-2 laski wanilii
  • 8-12 łyżeczek cukru (70 - 110g)
  • 10 łyżeczek cukru trzcinowego

Sposób przyrządzenia:
Śmietanę wlewamy do rondelka i wsypujemy cukier, podgrzewamy na wolnym ogniu. Wanilię przecinamy wzdłuż, usuwamy pestki 
końcówką noża, wrzucamy do gotującej się śmietanki razem z laskami i pozostawiamy do ostygnięcia. Wyjmujemy laski wanilii.
Żółtka ucieramy i łączymy z letnią śmietaną tak, aby jej nie napowietrzyć. Wlewamy masę do foremek i pieczemy w nagrzanym 
do 100 stopni piekarniku przez ok. 50 minut. Następnie gotowy deser schładzamy w lodówce przez kilka godzin. 
Przed podaniem posypujemy po wierzchu cukrem trzcinowym i przy pomocy palnika gazowego karmelizujemy go.