Wigilijna zupa grzybowa

 

Składniki na 10 porcji po 250 ml

  • 1500 ml wywaru z suszonych grzybów
  • 300 g ugotowanych grzybów z wywaru
  • 300 g marchewki
  • 150 g selera
  • 150 g pietruszki
  • 300 g cebuli
  • 200 ml masła klarowanego
  • Opcjonalnie
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany
  • Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przyrządzenia:

Wywar z suszonych grzybów – namoczyć suszone grzyby w letniej wodzie (grzyby zrobią się luźniejsze i ewentualne drobiny piasku opadną na dno garnka). Przełożyć grzyby do drugiego garnka. Wodę z moczenia przecedźić przez ściereczkę i wlać do grzybów, dodać do nich marchew, pietruszkę, selera, liść laurowy, pieprz i sól. Wywar gotujemy na wolnym ogniu, aż grzyby będą miękkie. Wyjmij z garnka grzyby, warzywa i przyprawy. Grzyby ostudź i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło klarowane i przesmaż na nim grzyby wraz z cebulą. Jeżeli lubisz zawiesiste zupy możesz teraz dodać łyżkę mąki. Teraz również należy dodać czosnek jeżeli go lubisz. Przesmażone grzyby zalej wcześniej przygotowanym wywarem i gotuj jeszcze ok. 20 minut. Całość dopraw solą i pieprzem (jeżeli preferujesz zupę grzybową ze śmietaną teraz należy ją dodać). 

Zupę grzybową na wigilię zazwyczaj podaje się z domowymi łazankami, ale można ją podać również z domowym makaronem lub lanymi kluseczkami.