Wigilijny sandacz na kapuście z grzybami


Składniki na 10 porcji po 250 g:

  • 2000 g filetu z sandacza
  • 1000 ml wywaru drobiowego
  • 1000 g kapusty kiszonej
  • 200 g ugotowanych suszonych grzybów
  • 1500 g ziemniaków
  • 300 ml oleju
  • Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, koper do ziemniaków

Sposób przyrządzenia:

Wywar z suszonych grzybów – namocz suszone grzyby w nie dużej ilości letniej wody. Grzyby zrobią się luźniejsze i ewentualne drobiny piasku opadną na dno garnka. Przełóż grzyby do drugiego garnka. Wodę z moczenia przecedź przez ściereczkę i wlej do grzybów. Wywar gotuj na wolnym ogniu aż grzyby będą miękkie. 

Kapusta z grzybami - wyjmij z garnka grzyby. Grzyby ostudź i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i przesmaż na nim grzyby i cebulę. Następnie dodaj pokrojoną kiszoną kapustę. Całość zalej wywarem z wcześniej ugotowanych grzybów. Do kapusty wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i parę ziaren pieprzu. Całość gotuj do miękkości bez przykrycia.

Sandacz z patelni – rybę należy umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Tuż przed podaniem, na średnio rozgrzanej patelni smażymy rybę na złoty kolor.

Sandacza podajemy na kapuście z grzybami, najlepiej z ziemniakami i koprem. Danie można ozdobić ciekawie wycięta cytryną.